Bijeli glog čaj – 50gr

3.70

Opis

Bijeli glog čaj – 50gr Crataegus monogyna Jacq. (L.)

Ljekoviti dio biljke predstavljaju vršni listovi sa cvjetovima – Crataegi summitates, ili čist cvijet gloga – Crataegi flos.
Cvasti se beru prije nego što se potpuno razviju i suše u tankom sloju, u hladovini na promaji, da zadrže prirodnu boju. Sa cvastima se zajedno beru i mladi listovi. Kvalitetan ljekoviti dio ne smije sadržati odrvenele djelove grančica. A kada se sakuplja samo cvijet treba ga osloboditi od vršnih listića.
Kao lijek koristi se i osušeni plod  Crataegi fructus. Plod je koštunica, široko jajastog oblika, crvene boje, na čijem se vrhu nalaze povijeni čašični listići. Bere se u septembru, kada je potpuno zrio.
Plodove treba brati neposredno sa stabla, a ne sasjecanjem žbunova.

HEMIJSKI SASTAV:Sadrži 1-3% oligomernih proantocijanidina (leukoantocijanidini ili piknogenoli), 1-2 % flavonoida. Od ostalih sastojaka, u ljekovtom dijelu se nalaze fenilkarbonske kiseline (hlorogenska i kafena kiselina), amini, kateholi, triterpenske kiseline, steroli, purini, vitamin C.

DJELOVANJE I UPOTREBA: Snažan kardiotonik. Upotrebljava se u tretmanu hronične kongestivne srčane insuficijencije II stepena, kao i kod starog srca koje još uvek ne zahtijeva aplikaciju kardiotoničnih glikozida. Preporučena je upotreba kod osjećaja pritiska i tjeskobe u srčanom regionu, i u slučajevima blage bradiaritmije. Povoljno djeluje na jačanje srčanih i cirkulatornih funkcija. Smatra se da su nosioci aktivnosti oligomerni procijanidini i flavonoidi, mada ne i jedini. U narodnoj medicini poznata je upotreba gloga kao antispazmodičnog agensa u tretmanu astme, dijareje, oboljenja žučne kese i kontrakcije uterusa.

Copyright: Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Dodatne informacije

Težina 0.50 kg