Domaća rakija Jabuka 1l – Brdovača – PREMIUM

16.90

Opis

Domaća rakija Jabuka 1l – Brdovača – PREMIUM

Visokorangirana u oblasti proizvodnje i konzumacije domaćih rakija. Jabukovača važi za rakiju koja predstavlja poseban napitak iz menija kratkih pića, uvijek rado služen proizvod na svim svečanijim povodima. Proizvedena je od domaćih , zdravih i hemijski netretiranih plodova jabuke sa crnogorskih voćnjaka, što se odražava nanjen ukus, miris i kvalitet uopšte. Predstavlja ponos crnogorskih proizvođača. Peče se od najboljih domaćih jabuka organski proizvedenih u Crnoj Gori na sjeveru naše države.

Tehnološki postupak dobijanja rakije od jabuke, obuhvata sledeće operacije: Pranje plodova, Usitnjavanje ili muljanje, Alkoholna fermentacija – vrenje voćnog kljuka, Destilacija – pečenje prevrelog kljuka, Odležavanje i finalizacija rakije.

Domaća rakija Jabuka 1l – Brdovača – PREMIUM

Pranje plodova. Sve ubrane plodove prvo treba dobro oprati vodom, čime se otklanjaju i štetni mikroorganizmi, bakterije i divlji kvasci koji mogu imati štetne posledice na vrenje. Muljanje plodova. Muljanje jabuka treba obaviti specijalnim muljačama sa valjcima namenjenim za voće. Upotrebom drvenog malja, jabuke se mogu pretvoriti u kašu. Ako je dobijeni kljuk suv, može se dodati voda, čime se reguliše temperatura jabukovog kljuka prije vrenja. Posle muljanja jabuka, dobijen kljuk se stavlja u sudove za previranje (drvena ili plastična burad, kace i dr.). Sudove ne puniti potpuno, zato što bi tokom vrenja došlo do kipenja kljuka.

Vrenje voćnog kljuka

Vrenje ili alkoholna fermentacija treba da se obavlja u zatvorenom sudu. Ako se vrenje obavlja u buretu, na otvor se postavlja vranj za vrenje, da bi se u njih nalivala voda u koju je dodat vinobran. Funkcija im je da ispuštaju ugljen dioksid, koji se oslobađa tokom vrenja i sprečava kontakt kljuka sa vazduhom. Takođe, na ovaj način se sprječava i gubitak alkohola isparavanjem. Ako se vrenje obavlja u kacama ili buradima, oni se mogu zatvoriti vezivanjem polietilenske folije preko otvora, a na plastičnu burad poklopci se navrću ovlaš. Na početku vrenja, kljuk se može 1-2 puta dnevno promiješati, radi ravnomjernog vrenja. Poželjno je dodavanje amonijumovih hraniva i sumporne kisjeline kljuku.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Domaća rakija Jabuka 1l – Brdovača – PREMIUM“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *