Domaći liker od oraha PREMIUM 750ml

14.90

Опис

Domaći liker od oraha PREMIUM 750ml

Liker je slatko alkoholno piće često obogaćeno ukusom voća, trava, začina, sjemena, ili nekih drugih izvora ukusa. Riječ liker potiče od latinske riječi liquifacere što znači otopiti, a misli se na otapanje tvari koje likeru daju ukus. Likeri su većinom izuzetno slatki, te imaju visok postotak alkohola (između 15% i 40%), što ih ubraja u kategoriju žestokih alkoholnih pića. Liker od domaćih oraha na našoj platform proizvodi se od najbolje sorte domaćih oraha, koji rastu na sjeveru Crne Gore, I spade u autentično domaći crnogorski proizvod, izuzetnog ukusa I kvaliteta. Proizvodi se na manjim domaćim gazdinstvima, gdje se velika pažnja posvećuje kvalitetnom I organskom načinu proizvodnje.

Domaći liker od oraha PREMIUM 750ml

Liker od oraha još je poznat pod nazivom orahovac ili orahovača. Liker se pravi od mladih zelenih oraha. Osim što za mnoge predstavlja vrhunski užitak pijuckati ovakvo piće, opšte je uvjerenje da ima i značajne zdravstvene prednosti. To je moguće zahvaljujući mladim zelenim orasima koji u toj fazi razvoja sadrže vrijedne sastojke, a to se posebno odnosi na sadržaj joda, koji je često deficitaran u svakodnevnoj čovjekovoj ishrani.

Recept za liker od oraha

Orasi za liker mogu da se beru kada su veličine lješnika, pa i krupniji, ali svakako prije formiranja ploda oraha. Kalendarski, to je period druge polovine maja i prve polovine juna mjeseca. Kada se uberu, orahe treba oprati, a potom se sijeku na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi obratiti pažnju na dvije stvari. Kao prvo, kad sječete orahe pazite na prste, zbog oblika i tvrdoće znaju da pobjegnu. Kao drugo, ako ne želite da isprljate ruke sa sokom iz zelenih oraha, treba da koristite zaštitne rukavice. U protivnom prsti bi vam mogli izgledati kao prsti strastvenog pušača, obojeni od duvana. Tu boju kasnije ne možete nikako da sperete i morate da se pomirite sa time da će vam prsti biti tamni naredne tri nedelje.

Orahe ubacite u odgovarajuću staklenu ambalažu, najbolje veću teglu. Sipajte šećer ili med. Med je svakako zdravija varijanta. Od začina se dobro slažu cimet, karanfilić i vanila štapić. Možete dodati sve, nešto što vam se sviđa ili ništa od ovoga. Svako po svojoj želji. Na kraju naliti lozovu rakiju ili komovicu i zatvoriti teglu. Sve treba da stoji oko 45 dana. Svakodnevno promućkajte. Boja sadržaja će da se mijenja i biće sve tamnija. Na kraju procijediti i čuvati u flašama, na hladnom i tamnom mjestu. Liker od oraha može dugo da se čuva i po pravilu što je stariji, to je ljepši. Odrasli mogu da piju jednu čašicu dnevno.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Domaći liker od oraha PREMIUM 750ml“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *