Džem šljiva60% aronija40% Brskovski 800g PREMIUM

4.50

Опис

Džem šljiva60% aronija40% Brskovski 800g PREMIUM

Džem od šljiva I aronija je proizvod dobijen kuvanjem krupno nasjeckanih, prepolovljenih ili čak cijelih šljiva I plodova aronije, sa dosta šećera, obično na 1 kg očišćenog voća dolazi 1 kg šećera. Dobija se od najkvalitetnijih sorti domaćih šljiva i aronije iz Crne Gore, koji mu daju prepoznatljivu aromu i ukus. Ovaj džem mnogima je najdraži slatki namaz koji sa hljebom i maslacem čini savršeni doručak, a na palačinkama odličan desert ili slatka užina.

Aronija je takođe poznata i kao “crna aronija” i mnogi je smatraju najzdravijim voćem na svijetu, budući da pruža više zdravstvenih koristi nego bilo koja druga super-namirnica. Ovo super-voće potiče iz Severne Amerike, ali se danas uzgaja i ceni širom sveta. Aronija ima malo kalorija i masti. 100 g svježih bobica aronije nosi oko 50 kalorija. Ipak, one su jedan od najbogatijih izvora antioksidantnih flavonoida antocijanina među žbunastim bobicama. Takođe, aronija sadrži impresivan nivo minerala i vitamina. Osim toga, kora ovog bobičastog voća je takođe dobar izvor dijetetskih vlakana.

Džem šljiva60% aronija40% Brskovski 800g PREMIUM

Ovo bobičasto voće je takođe dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata; i mineralima kao što su: kalijum, gvožđe, mangan. 100 g svježe aronije sadrži oko 35% dnevno preporučenog unosa za vitamin C.

Aronija kao lijek ima niz prednosti, pre svega, zahvaljujući svom antioksidativnom, protiv-upalnom i antibakterijskom dejstvu. Poznata kao ”super-namirnica”, aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprječavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Smatra se da je domaća šljiva nastala hibridizacijom između trnjine i džanarike. Do danas je proizveden veliki broj sorti (kultivara) domaće šljive, preko 2000. Gaji se u čitavoj Evropi izuzev krajnjeg sjevera, sjevernoj i južnoj Africi, sjeverozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji, Sjevernoj Americi. Sve sorte su na bazi praktične osobine odvajanja koštice od mezokarpa („mesa“ ploda) svrstane u dvije grupe (koje u savremenoj taksonomiji podroda nemaju značaja):

cjepače ili prave šljive, kojima se koštica lako odvaja od „mesa“ ploda;

glođuše ili kalanke, kojima je endokarp čvrsto srastao za mezokarp.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Džem šljiva60% aronija40% Brskovski 800g PREMIUM“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *