Gradištanac pasulj Čučavac 500gr

4.90

Опис

Gradištanac pasulj Čučavac 500gr

Pasulj je vrlo hranljivо i ukusno jelo vrlo jednostavno za pripremu bez obzira na sortu i način pripreme. Širom svijeta mogu se pronaći mnoga regionalna variva od pasulja poznata kao što je čorba od pasulja.Obilno varivo od pasulja, u Crnoj Gori poznato i kao čorbast pasulj, vojnički pasulj, jedno je od najrasprostranjenijih u restoranima širom Crne Gore i obično se jede u svim godišnjim dobima. Zdrav način gajenja pasulja na našim prostorima, u organskim uslovima, daje naše domćem pasulju posebnu vrijednost po pitanju ukusa i zdravlja, budući da je pasulj u svijetu poznat kao izuzetno zdrava namirnica koja u sebo sadrži preko 80% potebnih nutritijenata važnih za ljudski organizam.

Gradištanac pasulj Čučavac 500gr je Biljka: niska, visine oko 50 cm, liske krupne, tamno zelene boje, cvijet je bijele boje, srednje krupan. Zrno: bijelo, bubrežasto, apsolutne mase 420 g; Sazrevanje: srednjestasan, sazrijeva za oko 82 dana. Namjena: gaji se u čistoj kulturi. Otpornost: rezistentan prema virusu običnog mozaika pasulja (Bean common mosaic virus), tolerantan prema antraknozi (Colletotrichum lindemuthianum)

Gradištanac pasulj Čučavac 500gr

Napomena: prinosi dostižu 3 t/ha

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smjernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj posjeduje veliku energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, željezo, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Pasulj je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora bjelančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Gradištanac pasulj Čučavac 500gr“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *