Hoću neću čaj – 50gr

3.70

2 на залихама

Опис

Hoću neću čaj – 50gr rusomača – Capsella bursa pastoris (L.)
Koristi se nadzemni dio biljke u cvijetu (Bursae pastoris herba).
Sakuplja se u fazi cvjetanja koja može trajati tokom cijelog proljeća i ljeta. Ne treba brati stare, precvjetale biljke. Ukoliko je rusomača mlađa, utoliko je ljekovitija Žanje se ili kosi cijela nadzemna biljka u cvijetu. Prije sušenja se odstrane sve nečistoće i precvjetale biljke. Suši se u buketima obešenim na toplom tavanu sa jakom promajom ili u sušarama.

HEMIJSKI SASTAV: Flavonoidi (kvercetin, luteolin i njihovi glikozidi), biogeni amini, aminokiseline, peptidi sa hemostiptičkim dejstvom, karotenoidi, glukozinolati (sinigrin), vitamin K.

Hoću neću čaj – 50gr

DJELOVANJE I UPOTREBA:  Antihemoragik i hemostiptik. Koristi se kod menoragije, dismenoreje, hematurije, proliva i akutnog kataralnog cistitisa i za izradu preparata protiv krvarenja iz nosa.
Pored toga u narodnoj medicini se dosta koristi kod menstrualnih tegoba praćenih obilnim krvarenjem, a zabilježena je i upotreba protiv kamena u bubregu.Koristi se za izradu ekstrakata sa hemostiptičnim dejstvom.
Prekomerna upotreba može da utiče na terapiju hipo i hipertenzivima, terapiju štitne žlezde, da potencira dejstvo sedativa. Izbjegavati u trudnoći i laktaciji zbog podataka o uteroaktivnom dejstvu.

Copyright: Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Svježi i zdravi domaći poljoprivredni proizvodi sa sjevera ! Vašom narudžbom preko portala sjever.me kupujete domaće proizvode, tako podržavate i jačate mala poljoprivredna gazdinstva i ekonomiju Crne Gore! Sjever.me je domaća web plaftorma kreirana u okviru istoimenog projekta koji sprovodi Sjever.me d.o.o.

Додатне информације

Тежина 0.50 кг