Ječmeno brašno Bistričko 1kg

3.30

Opis

Ječmeno brašno Bistričko 1kg

Ova stara žitarica odvajkada se gaji kod nas, na sjeveru naše Crne Gore. Raste na pitomim padinama naših oranica, i vijekovima donosi rod od kojeg pravimo hljeb i ostale produkte od ove žitarice. Njena nutritivna vrijednost dobija puni značaj kada znamo da se dobija na organski način. Na malim domaćinstvima, bez upotrebe štetnih hemikalija. Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka visine do 1 metra. Prema vretenu klasa razlikujemo dvoredne i višeredne vrsti ječma. Kao kultura, ječam je rasprostranjen na svim kontinentima, a uspijeva i na velikim nadmorskim visinama. Kod nas se sije kao ozimi ili proljećni ječam.

Ječmeno brašno je veoma bogato mineralima – kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, a naročito selenom, koji djeluje i kao antioksidans. Brašno sadrži i velike količine vitamina grupe B, kao i vitamine A, E i K. Opsežna istraživanja koja su sprovedena u Americi, Kanadi i Australiji pokazali su da uvođenje cijelog zrna ječma, odnosno proizvoda od integralnog ječmenog brašna u ishranu pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, kao i da veoma povoljno djeluje na stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

Ječmeno brašno Bistričko 1kg

Ječam je bogat vitaminima i mineralima i u svom sastavu sadrži niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Odličan je izvor dietetskih vlakana, a naučnici su utvrdila da je jedan tip topivih vlakana, beta glukan, glavna komponenta ječma koja je odgovorna za smanjenje holesterola. On sadrži fitohemikalije koje su odgovorne za smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i antioksidante koji su važni za očuvanje zdravlja. Ječmeno brašno je dobar saveznik u slučajevima ateroskleroze, hipertenzije, srčanih oboljenja, anemije, gastrointestinalnih poremećaja.

Pored velikog sadržaja β glukana, što je osnovna karakteristika ječmenog brašna sa stanovišta ljudske ishrane, ono sadrži i druge materije korisne za ljudski organizam. Posebno se ističe visok sadržaj fosfora i kalcijuma koje ječmeno brašno sadrži u odličnom balansu. Ječmeno brašno bi trebalo koristiti posebno kod problema kardiovaskularnog sistema ili kao prevenciju protiv plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Djeluje umirujuće na organe za varenje i mokraćne puteve. Preporučljivo je za djecu i stare, rekonvalescente i one koji osjećaju fizičku i psihičku iscrpljenost.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Ječmeno brašno Bistričko 1kg“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *