Kobasica goveđa dimljena – Planinska 500gr – PREMIUM

3.20

Опис

Kobasica goveđa dimljena – Planinska 500gr – PREMIUM

Domaća goveđa kobasica, dimljena na svježem vazduhu sjevera Crne Gore, sačinjena je od kvalitetnog goveđeg mesa, domaćeg porijekla, koje je podignuto na domaćim pašnjacima, na organski način, prateći tradicionalnu metodologiju u proizvodnji. Zato ova namirnica spada u vrlo kvalitetnan domaći proizvod, spravljen na manjim gazdinstvima širom sjevera Crne Gore, od strane domaćih proizvođača. Ovaj recept za domaću kobasicu uključuje dvije vrste mesa koje se međusobno izvrsno nadopunjuju. Sastav sastojaka ove kobasice iznenađujuće je skladan, što se, sukladno tome, odrazilo i na njen ukus. Sastojci: govedina, pimen, prehrambeni nitrati, šećer, so, mljeveni crni papar.

Domaća dimljena kobasica priprema se u tri faze: prethodno soljenje mesa, sušenje kobasica u namazu, konačno sušenje.

Uzmite 7 kilograma  goveđe kaše. Izrežite ih na velike komade, pomiješajte zajedno sa solju – dodajte 400 grama. Prebacite slano meso na prilično hladno mjesto i držite ga tamo najmanje četiri dana. Slane velike komade narežite na manje komade koji će se uklopiti u mljevenje mesa i samljeti meso. Dodajte šećer (20 grama), kašičicu soli (5 grama), crnu mljevenu papriku (2,5 grama) i, po želji, mljevenu papriku iz paprike (takođe 2,5 grama). Mljeveno meso temeljito promiješajte i na kraju miješanja dodajte tvrdu slaninu, izrezanu na vrlo male komadiće. Kao rezultat kombinovanja svih proizvoda, dobijate 10 kilograma mljevene kobasice. Rasporedite je u nekoliko širokih posuda tako da mljeveno meso leži u njima u sloju ne većem od 10 cm.

Kobasica goveđa dimljena – Planinska 500gr – PREMIUM

Mljeveno meso neka sazri na hladnom tamnom mjestu tri dana. Potom tanka goveđa crijeva napunite mljevenim mesom. Ako vidite mjehuriće vazduha unutar bilo kojeg odvojenog crijeva, ovo mjesto probušite iglom i pritisnite kobasicu rukama. Crijeva napunjene mljevenim mesom s obje strane obrubite vrpcom, oblikujte ih u kolutove i objesite na dobro prozračeno mjesto da se osuše. Kobasicu sušite pet do sedam dana i pratite vanjsku temperaturu – ona ne može biti veća od pet stepeni. Na kraju procesa sušenja objesite prstene za kobasice u dimnjaku – temperatura dima trebala bi biti oko 20 stepeni. Provedite hladno sušenje dva ili tri dana – vidjećete spremnost po gustoći školjki i očuvanju oblika hljeba, čak i kad su snažno stisnuti. Domaća dimljena kobasica biće spremna za posluživanje 6 nedjelja nakon završetka postupka sušenja. U ovom trenutku konačnog zrenja goveđa kobasica mora se držati na temperaturi od 10-15 stepeni

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Kobasica goveđa dimljena – Planinska 500gr – PREMIUM“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *