Kozja surutka – Jasikovačka 1l
U Crnoj Gori važi za jedan od ekliksira zdravlja. Naša država bogata je pašnjacima i vrletima koje su idealne za uzgoj i pašu domaćih koza. Domaća organska proizvodnja kozje surutke ima svoje puno svojstvo po pitanju kvaliteta i ukusa. Surutka je dobra za zdravlje jetre, mršavljenje, za želudac, snižava holesterol, poboljšava imunitet. Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira, i smatra se najboljim „odmašćivačem“ organizma. Kozja surutka se pravi od svježeg kozjeg mlijeka, odnosno to je nusprodukt proizvodnje kozjeg sira. Prava blagodet za zdravlje bolesnog, a takođe i za podsticaj zdravog organizma je fantastična kozja surutka. Kao nusprodukt nastanka sira od kozjeg mleka. Bez obzira da li pokušavate da izgubite kilograme, povećate mišićnu masu ili se oporavite od povrede mišića, dodavanje proteina cjelokupnoj ishrani je veoma važno.
Pošto kozja surutka sadrži većinu proteina kao majčino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguće), drugi najbolji način hranjenja novorođenčadi. Kozja surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trećinu povećana potreba za belančevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeđuje sve aminokisjeline koje su potrebne za dobro zdravlje.
Kozja surutka – Jasikovačka 1l
Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom – triptofan (prirodni sedativ) koja stimuliše lučenje serotonina – neurotransmitera koji je najpoznatiji za stvaranje osećaja relaksiranosti i pospanosti. Najvažnije svojstvo serotonina jeste njegovo antidepresivno dejstvo. Serotonin, konačno, reguliše raspoloženje i stvara osećanje sreće. Još jedno dejstvo serotonina, iskazuje se gubljenjem težine. Ima pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, čak i zubnih naslaga i karijesa. Potpomažu regeneraciju jetre, pa je kod problema s jetrom kao i posle svih praznika i većih obroka dobro uzeti „staru dobru surutku” kako bi se jetra kao najveća fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad. Inače, surutkini proteini sastoje se iz čitavog lanca bjelančevina. Medju njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza.