Livadski čaj KOPRIVA – 50gr

3.70

Опис

Kopriva – Urtica dioica (L.)

Ljekoviti dio predstavlja ceo ili usitnjen sušeni list koprive – Urticae folium, kao i njen korijen – Urticae radix. List koprive treba da je tamnozelene boje, svojstvenog, malo neprijatnog mirisa i nagorkog, pomalo slanog ukusa. Korijen koprive sastoji se od cijelih komada, spolja je sivo-mrk i takođe svojstvenog mirisa. List koprive bere se tokom cijelog ljeta. Bere se potpuno razvijen zdrav list i mladi vrhovi grančica prije cvjetanja. Najbolje je brati u šumi i nenaseljenim mjestima koja nijesu zagađena. Korijen se kopa u jesen i u proljeće, očisti od zemlje i sitnih korjenčića, opere i osuši. Oba ljekovita dijela se suše na standardan način. Korijen koprive je suv kada se pri savijanju lomi. Čaj se pakuje u vreće ili slamarice i čuva na suvom mjestu.

HEMIJSKI SASTAV: List koprive sadrži organske kiseline (oksalna, mravlja, silicijumova…), slobodne amine (acetilholin, betain, holin, histamin, serotonin), flavonoide, karotenoide, βsitosterol, tanine, kumarine (skopoletin), glukokinin, vitamine C i K. Korijen sadrži polisaharide, β-sitosterol, lektine, kumarine, triterpene, fenilpropanoide.

DJELOVANJE I UPOTREBA: List djeluje kao antihemoragik, hipoglikemik i diuretik. Koristi se protiv malokrvnosti, kao sredstvo za jačanje, protiv proliva, hemoroida, ženskih krvarenja.
Spolja se koristi protiv upale kože, sluzokože, opadanja kose, peruti i za jačanje korijena kose. Korijen se koristi u terapiji benignog karcinoma prostate (I i II stadijum). Izaziva burne reakcije na koži, iritira želudac, može povećati ili sniziti pritisak. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Copyright: Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Proizvođač:Joksimović Stanojka – Cana

Način čuvanja: u papirnoj kesi na temperature +8 stepeni.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Livadski čaj KOPRIVA – 50gr“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *