Mladi kajmak – Vraneški 500gr – PREMIUM

8.90

Категорије: , ,

Опис

Mladi kajmak – Vraneški 500gr – PREMIUM

Kajmak ili skorup, kako se još naziva kod nas u Crnoj Gori, je mliječni proizvod kremaste strukture, prijatnog kisjelkastog ukusa i svojstvenog mirisa. Dobija se sakupljanjem masnoće koja se nakupi na površini kuvanog (termički obrađenog) i ohlađenog mlijeka (kravljeg, ovčijeg, kozjeg i bivoljeg, ili njihovih mješavina). Koja fermentiše nekoliko sati ili dana (mladi ili stari kajmak). Kod nas uglavnom proizvodi kravlji kajmak, od domaćeg mlijeka koje se dobija mužom domaćih krava napasanih na očuvanim i zdravim pašnjacima širom sjevera Crne Gore. Što ovoj namirnici povećava kvalitativno svojstvo kako u pogledu samog ukusa, tako i po pitanju njegovih zdravih osobina.

Blagog ukusa,fine i mekane strukture. Idealan za mazanje i kvalitetne, zdrave obroke. Naši domaći proizvodi su vrhunskog kvaliteta, rađeni po starinskim i provjerenim recepturama koje omogućavaju zadržavanje hranljivih supstanci i daju izvrstan i jedinstven ukus.  Najkvalitetnijima u Crnoj Gori smatraju se oni koji dolaze sa područja Pljevalja, Kolašina, I Mojkovačko-bjelopoljskog kraja. Prvenstveno zbog bogatih pašnjaka u tim krajevima. Za dobar kajmak najvažnije je kvalitetno mlijeko, koje se dobija isključivo nakon kvalitetne ishrane krava. Ostalo je umijeće spremanja.

Mladi kajmak – Vraneški 500gr – PREMIUM

Šerpe sa mlijekom se, nakon što se ono skuva, uvijaju i ostavljaju da odstoje na određenoj temperaturi do sledećeg dana. Tek onda počinje proces, u narodu poznat kao skidanje kajmaka. Prilikom kuvanja mlijeka pjena mora da se skida jer u protivnom nećemo dobiti kvalitetan proizvod. Kada kupac hoće da izabere pravi i kvalitetan kajmak, prvo na šta treba da obrati pažnju jeste to da on ima glatke korice koje su lijepo složene. Tako izgleda mladi kajmak. S proleća boja može biti žućkasta, ali to je zbog toga jer krave kreću na ispašu. Recimo, kod krava koje jedu silažu više od kabaste hrane, mlijeko bude kisjelije, a onda i sam kajmak. Kada probate mladi kajmak, on ne smije da ima nikakvu kisjelinu. Slanoća takođe mora biti normalna.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Mladi kajmak – Vraneški 500gr – PREMIUM“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *