Mladi tanki sir – Vraneški 500gr – PREMIUM

2.90

Opis

Mladi tanki sir – Vraneški – PREMIUM

Vrlo zdrav, a prije svega vrlo ukusan proizvod, jedan je od mliječnih proizvoda koji se najviše potražuju na tržištu Crne Gore. Nastao u domaćim, zdravim uslovima, od najfinijeg domaćeg mlijeka sa proplanaka Vraneša, i ne velike količine masti, što ga čini vrlo zdravim mliječnim proizvodom. Zato je trgovina domaćih zdravih proizvoda sa sjevera Crne Gore, moralni imperativ za sve nas koji volimo našu državu i njene proizvođače. Domaći sir je za mnoge pravi kulinarski izazov ali kad jednom probate ovaj lak recept, nećete se tako lako odreći izuzetno zdrave hrane i specijaliteta kojim malo koja vješta kuvarica može da se pohvali.

Priprema sira traje relativno dugo ali vam neće oduzeti mnogo vremena! Kako je to moguće? Prosto! Kad obavite jednu kratku operaciju, počinje čekanje da prirodni procesi “odrade” svoje a vi ste za to vrijeme slobodni da odmarate ili radite nešto drugo. Da bi sve prošlo kako treba, potrebno je samo da vodite računa o tri stvari. Prvo je – apsolutna higijena. Veoma je važno da posuđe, tkanine i sve sa čim mlijeko i sir dolaze u kontakt budu besprekorno čisti. Drugo je – odgovarajuća temperatura. Promjene u temperaturi mogu da pokvare posao. Ako se sirilo sipa u hladno mlijeko, na primer, sirenje neće biti efikasno. Treće je – dovoljno vremena za sve procese. Sa sirom nema žurbe.

Na primjer, ako pokušate prebrzo da ga ocijedite, zalijepiće se za cjedilo i nećete moći da ga lako odvojite. Priprema sastojaka i pribora za pravljenje sira Recept važi za 4 l mlijeka, ali vi možete da promenite količinu zadržavajući razmjeru sa drugim sastojcima.

Mladi tanki sir – Vraneški – PREMIUM

Od pribora su vam potrebne dvije veće šerpe, cjediljka i rešetka za cijeđenje (može to da bude rešetka za hlađenje torte ili ona rešetkasta stalaža iz frižidera – važno je da bude sasvim čista). Posebno pripazite na cjedilo. To treba da bude vrlo tanka, sterilna pamučna tkanina. Možete da nabavite dječiju pelenu – može  se kupiti u prodavnicama metraže. Važno je da bude oprana u blagom deterdžentu, vrlo pedantno isprana i zatim i otkuvana. Cjedilo se koristi samo za cijeđenje mlijeka i sira. Najbolje je ako možete da nabavite domaće, tek pomuženo, proceđeno mlijeko koje treba siriti još onako mlako. Ako ga kupite rashlađeno, obavezno ga polako ugrijte na oko 30C stepeni, miješajući sve vrijeme da bi grijanje bilo ravnomjerno.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Mladi tanki sir – Vraneški 500gr – PREMIUM“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *