Organski orasi 500gr – PREMIUM

7.90

Opis

Organski orasi 500gr – PREMIUM

Potiču od plodova drveta oraha, sa područja sjevernog regiona Crne Gore. Karakteristika domaćeg oraha je veliki plod i tanka ljuska, što ga čini veoma kvalitetnim u odnosu na ostale sorte. Veoma je važan dodatak u ishrani zbog svojih nutritivnih osobina, veoma je kaloričan, i spada u veoma zdrave namirnice. Bogat je izvor masnih omega-kiselina, što snižava nivo holesterola u krvi. Domaći orah se može saditi u jesen ili u proljeće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se među naročito pri­lagodljivo voće jer jednako dobro uspijeva i u toplom i hladnom agroklimatu. Gaji se uglavnom kao visokostablašica s dužinom debla iznad 2,5 metra, ponajviše zbog vrijednosti drveta; ali se takođe gaji i zbog ploda.Organski orasi 500gr – PREMIUM koji se sade kao sadnice daju bolji kvalitet kako ploda, tako i drveta.

Organski orasi 500gr – PREMIUM uzgajan iz sjemena (generativnim putem) donosi puni rod između 10. i 15. godine nakon sjetve/sadnje. Za gajenje plemenitih sorti oraha najštetnije su niske temperature vazduha u početku vege­tacije. Osjetljiv je na visoke letnje i niske zimske temperature. Često nastrada od proljećnih mrazeva, ali se kasnije obnovi. U toplijim krajevima orah redovnije i bolje rađa. Njegov korijen u vrijeme zimskog mirovanja i mrazeva gotovo nikad nema oštećenja od mraza, a deblje žile izdrže i do -10 °C. Mladi plodovi oraha mogu izdržati temperature samo do -1 °C, u prvoj fazi rasta do -2 °C, a otvoreni muški cvijetovi do oko -3 °C.  Računa se da je za uspešno gajenje oraha dovoljno oko 750 mm godišnjih padavina, ali dobro raspoređenih.

Takav povoljan raspored padavina kod nas je rijetkost. Za sušnije agroklimate neophodno je zalivanje oraha ljeti, i to s 40 – 50 mm vode mjesečno. Organski orasi 500gr – PREMIUM  je heliofitna biljka, što znači da mu je potrebno mnogo svijetlosti za rast i razvoj, u protivnom, rašće samo u visinu, a rodnost će mu biti smanjena.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Organski orasi 500gr – PREMIUM“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *