Podbjel čaj – 50gr

3.70

Opis

Podbjel čaj – 50gr Tussilago farfara (L.)
Kao ljekoviti dijelovi koriste se cvijet (Farfarae flos) i list podbela (Farfarae folium). List je okruglastosrcolikog oblika. Na licu je tamno zelene boje i go, a sa naličja bijele boje od mnoštva dlaka. Nagorkog je i sluzavog ukusa. Cvijet se sakuplja sa što kraćom peteljkom. Sabiranje se vrši od druge polovine marta do kraja juna. Najbolje je cvijet brati na početku cvjetanja. List se bere u maju, junu i julu. Treba voditi računa da se ne pobrka sa drugim sličnim vrstama. Lopuh (Petasites hybridus) je sličan podbjelu, ali dosta veći. Na bogatim nalazištima se može sakupiti oko 20-30 kg lista dnevno. Cvijet se prosuši na suncu, a potom sušenje dovrši u hladu. List se suši u hladu na promaji, u što tanjem sloju. Pakuju se u papirne džakove i čuvaju na suvom mjestu.

HEMIJSKI SASTAV: Flavonoidi (kemferol, kvercetin i njihovi glikozidi), pirolizidinski alkaloidi (senkirkin, senecionin, tusilagin), tanini, kisela sluz, gorki sastojci, organske kiseline, seskviterpen tusilagon, etarsko ulje.

Podbjel čaj – 50gr

DJELOVANJE I UPOTREBA: Djeluje kao mucilaginozum, blagi adstringens i spazmolitik. Koristi se kod hroničnog bronhitisa, emfizema pluća, akutnih i hroničnih upala usne šupljine i ždrijela. Preporučuje se pogotovo kod suvog, nadražajnog kašlja. Sastavni je dio čajeva protiv kašlja i bronhitisa. Dosta se koristi u narodnoj medicini, pored gore navedenog primjenjuje se i spolja, slično bokvici, protiv posekotina, uboja, i kod rana.
Podbjel sadrži hepatotoksične pirolizidinske alkaloide. Čestu i prekomjernu upotrebu podbjela, treba izbjegavati. Može da utiče na već postojeću antihipertenzivnu i kardiovaskularnu terapiju. Izbjegava se u toku trudnoće i laktacije.

Copyright: Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Svježi i zdravi domaći poljoprivredni proizvodi sa sjevera ! Vašom narudžbom preko portala sjever.me kupujete domaće proizvode, tako podržavate i jačate mala poljoprivredna gazdinstva i ekonomiju Crne Gore! Sjever.me je domaća web plaftorma kreirana u okviru istoimenog projekta koji sprovodi Sjever.me d.o.o.

Dodatne informacije

Težina 0.50 kg