Poljski rastavić čaj – 50gr

3.70

Нема на залихама

Опис

Poljski rastavić čaj – 50gr preslica – Equisetum arvense (L.)
Kao ljekoviti dio koriste se sterilne razgranate stabljike (Equseti herba). Fertilne stabljike nisu granate i ne upotrebljavaju se. Ljekoviti dio je bez mirisa i ukusa, pod zubima ruska, zbog obilja pijeska.
Bere se preko cijelog ljeta, od maja do oktobra. Branjem rastavića čini se velika usluga poljoprivredi, jer je to žilav i štetan korov. Suši se u tankom sloju u hladu i na promaji. Ne smije se sušiti direktno na suncu, da ne bi potamnio,

Poljski rastavić čaj – 50gr

HEMIJSKI SASTAV: Silicijumova kiselina, flavonoidi (glikozidi kvercetina), tragovi alkaloida.

DJELOVANJE I UPOTREBA: Ispoljava antibakterijsko djelovanje. U terapiji se koristi kod hroničnog bronhitisa, astme, velikog kašlja i upale i  kao sredstvo za podsticanje izlučivanja mokraće (diuretik). Preporučuje se za čajne mješavine sa diuretičnim dejstvom, u urološkim čajevima, protiv upale bubrega i bešike, zatim protiv arterioskleroze i hipertenzije itd. Rastavić je bogat mineralnim materijama, naročito kalijumom i silicijumom, tako da je poželjna upotreba u svim slučajevima gubitka minerala, odnosno povećane potrebe za njima (sportisti, trudnoća, posttraumatska stanja…).

Copyright: Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Svježi i zdravi domaći poljoprivredni proizvodi sa sjevera ! Vašom narudžbom preko portala sjever.me kupujete domaće proizvode, tako podržavate i jačate mala poljoprivredna gazdinstva i ekonomiju Crne Gore! Sjever.me je domaća web plaftorma kreirana u okviru istoimenog projekta koji sprovodi Sjever.me d.o.o.

Додатне информације

Тежина 0.50 кг