Pšenica u zrnu – 1kg
Na obroncima I njivama širom sjevernog regiona naše države Crne Gore, uzgaja se najkvalitetnija pšenica u zrnu – 1kg. Riječ je o veoma kvalitetnoj namirnici, koja ima nemjerljiv značaj za našu ishranu. Koja se na njoj I bazira u najvećem djelu, ali I zbog toga što predstavlja veoma zdrav proizvod. Koji nastaje organskim putem, na tradicionalni način, poštovanjem svih protokola koje prirodni način proizvodnje nalaže. Zato slobodno možemo reći da se radi o veoma zdravoj namirnici, koju naši domaći proizvođači godinama I decenijama unazad gaje na najbolji mogući način. A mi njihov kvalitet nagrađujemo kupovanjem domaćih proizvoda direktno od njih. I na taj način im pomažemo da opstanu na svojim imanjima, I takođe jačamo domaću privredu. Još u dalekoj prošlosti pšenica je bila jedna od osnovnih namirnica ljudske ishrane. Smatra se čak da je to najčešće korišćena žitarica na celom svetu. Latinski naziv za pšenicu je Triticum, a smatra se da ova biljka potiče iz delova jugozapadne Azije. U prošlosti se pšenica smatrala religioznom biljkom i bila je izuzetno cenjena zbog svoje velike hranljive vrednosti. Čak i danas u nekim delovima Kine pšenica se posmatra kao sveta biljka, a u raznim mitologijama postoje čak i božanstva ove biljke, kao na primer u grčkoj, finskoj ili rimskoj mitologiji. Pšenica je bogata hranljivim materijama koje povoljno utiču na naše celokupno zdravlje. Zrno pšenice obiluje mineralima i vitaminima, a naročito je važan visok nivo B vitamina koji se nalazi u pšenici.
Pšenica u zrnu – 1kg
Pšenica se može konzumirati i pripremati na različite načine, a u ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o kalorijama i lekovitosti ove namirnice. Osim toga, daćemo vam i recept kako najlakše i najbrže možete pripremiti kuvanu pšenicu. Predloge koje poslastice možete napraviti uz pomoć kuvane pšenice. Pšenična brašna razlikuju se prvenstveno po vrsti pšenice od koje se dobivaju, tj. od „mekane“ (Triticum aestivum) ili „tvrde“, durum (Triticum durum). Prva se koristi prvenstveno za pripremu kruha, kolača i ostalih pekarskih proizvoda te svježe tjestenine s jajima. Brašno od durum pšenice glavni je sastojak suhe tjestenine. Pšenično brašno također se razlikuje po načinu mljevenja, naime, da li se melje cijelo zrno (integralno) ili samo unutarnji dio (bijelo) te na meko ili sitnije i oštro ili krupnije mljeveno. Kod njihove primjene nema strogo određenih pravila, već ona ovisi o ukusima i navikama.
Recenzije
Još nema komentara.