Pšenično integralno brašno – Bistričko 1kg

3.30

Opis

Pšenično integralno brašn – Bistričko 1kg

Domaće Pšenično integralno brašno od najfinije pšenice, idealno za domaći hljeb, pite, pogače i pripremu drugih peciva. Domaće brašno, nastalo mljevenjem najkavlitetnijih žitarica sa sjevera Crne Gore, uzgajanim na rodnim i plemenitim crnogorskim njivama i visovima. Daju izvanredan  domaći i zdravi proizvod, od kojih nastaju najljepši hljebovi, i ostale đekonije koje se spremaju uz upotrebu domaćeg brašna. Integralno pšenično brašno je praškasta supstanca koja se dobija tehnološkim postupkom mljevenja cijelog zrna pšenice. Neki jezici, kao što su engleski ili njemački, bolje čuvaju vezu sa načinom dobijanja integralnog pšeničnog brašna. Oni kažu the whole wheat flour, odnosno Weizenvollkornmehl. I crnogorska riječ čuva vezu, ali ne tako očigledno i jednostavno. Mi kažemo integralno brašno, što znači potpuno, cijelo, nepodijeljeno, svo, sveobuhvatno brašno.

Zrno pšenice se sastoji od tri dijela: omotača/mekinje, endosperma/centralnog dela i klice. Integralno pšenično brašno se dakle dobija mljevenjem cijelog zrna pšenice. U tehnološkom postupku meljave pšenice, zrno se propušta kroz 4-6 pari valjaka i prosijava. Ono što mi svakodnevno koristimo kao integralno brašno je dobijeno sa drugog ili trećeg para valjaka. Na taj način brašno zadržava sve hranljive materije i poželjno je u ishrani ljudi. Usled prisustva omotača i klice, integralno pšenično brašno ima specifičnu teksturu i braonkastu boju. Tehnološki gledano, slabijeg je kvaliteta nego bijelo pšenično brašno, ali nutritivno je daleko bogatije i zdravije. Zadržani su minerali, vitamini, vlakna, proteini, vitamini iz grupe B, a smanjen je udio skroba, koji procentualno čini najveći dio brašna. Imamo i mekinje odnosno vlakna, masti i aminokiseline i proteine iz klice, a endosperm mu daje blag i prijatan ukus.

Pšenično integralno brašn – Bistričko 1kg

Međutim, postoje i mane integralnog pšeničnog brašna, ali su one minimalne u odnosu na prednosti. Na primjer, integralno pšenično brašno se lakše kvari zato što čuva proteine i masti, dobijene iz omotača i klice, pa je poželjno da se čuva u frižideru ili da se kupuju manje količine koje ćemo brzo utrošiti. Kod zamjesa tijesta, moramo da vodimo računa da ne pretjeramo sa vodom, jer iako klica i omotač mogu da absorbuju veliku količinu vode. Jednom kada dostignu najvišu vrednost upijanja, višak lako može da postane podloga za razvoj bakterija. Testo od integralnog pšeničnog brašna teže narasta i teže se mesi, pa je potrebno produžiti vreme zamjesa da bi se razvio gluten, i/ili da se koriste masnoće kao što su maslac, mast, mleko – svježe ili u prahu ili jaja kako bi tijesto bilo izdašnije i kako bi se obezbijedila bolja podloga za aktivnost kvasca, ako pravimo kvasna tijesta.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Pšenično integralno brašno – Bistričko 1kg“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *