Raženo brašno – Bistričko 1kg

3.30

Opis

Raženo brašno – Bistričko 1kg

Raženo Brašno velike prehrambene vrijednosti, za pun i svjež ukus hljeba. Raženo brašno podiže hranljivu vrijednost hljeba, daje mu specifičan ukus i znatno produžava svežinu. Domaće brašno, nastalo mljevenjem najkavlitetnijih žitarica sa sjevera Crne Gore, uzgajanim na rodnim i plemenitim crnogorskim njivama i visovima, daju izvanredan  domaći i zdravi proizvod, od kojih nastaju najljepši hljebovi, i ostale đekonije koje se spremaju uz upotrebu domaćeg brašna. Raž je žitarica iz plemena žita, srodna pšenici i ječmu. Prvi put je kultivisana za upotrebu u jugozapadnoj Aziji, a u istočnu Evropu stiže tek u Bronzanom dobu. U ljudskoj ishrani je veoma raznovrsna, i sastojak je mnogih namirnica koje se svakodnevno konzumiraju, a slama se polaže životinjama i koristi kao đubrivo.

Izuzetna nutritivna vrijednost i hranljiva svojstva ražanog brašna su jako značajna u ishrani. Raž je žito bogato vitaminom E, vitaminima B kompleksa, organskim materijama i mineralima. Nutritivna vrijednost raži Vitamini se u raži ne nalaze u značajnom broju: ima najviše tiamina, odnosno vitamina B1 (21% dnevne potrebe) i niacina, zatim riboflavina, folata i vitamina B6. Što se tiče dragocjenih minerala, raž je izuzetno bogat manganom – u 100 grama se nalazi više nego dovoljna dnevna količina. Slijedi selenijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, a ima i gvožđa. Raž ima relativno visok sadržaj proteina za žitaricu: 30% u sto grama, a glavni sastojak su ugljeni hidrati – od čega veći deo odlazi na dijetetska vlakna; raž od svih žitarica sadrži najviše dijetetskih vlakana.

Raženo brašno – Bistričko 1kg

Izuzetno je korisno za ishranu dijabetičara, oboljelih od kardio vaskularnih bolesti i deluje smirujuće na nervni sistem. Veoma bitan sastojak je i aminokiselina Lizin. Pored visokog nivoa minerala i gvožđa, ražano brašno ima i visok nivo vitamina grupe B i E. Po vrijednosti najsličnije pšeničnom brašnu, ali sa dosta manje glutena zbog čega se pri izradi hljeba mešaju. Proizvodi su slatakosto-kisjelastog ukusa. Integralno ražano brašno u sa sjevera Crne Gore dobija se od cijelog zrna raži samljevenog na mlinskim kamenovima. Hljeb od njega umiješen je lijep, hranjljiv i veoma ukusan. Ražani hljeb od našeg brašna ostaje duže svjež od običnog hljeba, ima specifičan ukus i siromašan je kalorijama.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Raženo brašno – Bistričko 1kg“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *