Rolovani lisnati sir – Kolašinski 500gr

6.40

Опис

Rolovani lisnati sir – Kolašinski 500gr

Jedinstveni ukus i još posebniji izgled, specijalna receptura proizvodnje i odličan nutritivni bilans, učiniće ovaj proizvod nezaobilaznim sastojkom vaše ishrane. Ovaj sir je još jedna u nizu zdravih i kvalitetnih namirnica koje nudi Crna Gora. Koji je čini prepoznatljivom u svijetu. „Kolašinski lisnati sir“ pridružio se listi crnogorskih proizvoda zaštićenih oznakom kvaliteta na nacionalnom nivou. Kolašinski lisnati sir proizvodi se na više od 100 poljoprivrednih gazdinstava u okviru regiona proizvodnje. Na tržište se godišnje plasira oko 2.000 tona ovog vrhunskog proizvoda. Zaštitom ovaj proizvod dobiće novu vrijednost, što će proizvođačima omogućiti dodatni dohodak i mogućnost još bolje valorizacije kroz jačanje turističkih kapaciteta i ponude. Ne samo na području Kolašina, već i ukupno na sjeveru i primorju.

Dobijen tradicionalnim načinom proizvodnje od domaćeg kravljeg mlijeka, mekane konzistencije i blagog ukusa, jedan je od najvažnijih prehrambenih namirnica u Crnoj Gori. Tradicionalni način proizvodnje, prenošen generacijama, u izuzetno organskim uslovima, čuva njegov poseban ukus i kvalitet.

Rolovani lisnati sir – Kolašinski 500gr

Na kvalitet i specifičnost lisnatog sira utiču karakteristike upravo geografskog područja na kome se proizvodi, odnosno priroda, bogatstvo flore i klima, koji imaju nesumnjiv uticaj na kvalitet mlijeka od kojeg se sir proizvodi. To je područje okruženo sa kanjonom Tare na sjeveru i Morače na jugu, kao i planinama Bjelasica, Sinjajevina i Komovi. Na kome se nalazi i Biogradsko jezero, kao jedna od posljednjih prašuma u Evropi. Osim prirodnih osobenosti geografskog područja, za posebnost u kvalitetu i krajnjem ukusu i izgledu Kolašinskog lisnatog sira. Najzaslužnije su, ipak, vrijedne domaćice sa ovog područja, koje su vještine u priremi ovog proizvoda prenosile generacijama.

Proizvodnja jednog od najkarakterističnijih sireva u Crnoj Gori, poznatog i van njenih granica, prema dokumentaciji koja je osnova za zaštitu oznake porijekla, odvija se na teritoriji opština Kolašin i Mojkovac. U okviru definisanog geografskog područja koje obuhvata 17 mjesnih zajednica.

 

Kravlji sir od termicki neobradjenog mlijeka (42KL)

Rok trajanja mjesec dana

Mikrobioloska ispitivanja

Listeria monocytogenes  jedinica mjere 25g   n.d. (nije detektovano)

Salmonella spp. 25g n.d. (nije detektovano)

Koagulaza pozitivan stafilokok cfu/g 1,5×10^3

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Rolovani lisnati sir – Kolašinski 500gr“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *