Skorup kajmak mladi – Čobanski 500gr
Jedinstven ukus iz najfinijeg dijela domaćeg mlijeka. Blaženstvo u svakom zalogaju. Planinski mladi kajmak do 10 dana starosti.
Čobanski skorup kajmak nastao je preradom svježeg mlijeka domaćih goveda sa sjevera Crne Gore, koje pasu na pitomim I netaknutim pašnjacima planina sjevera naše države. Zato je ovaj proizvod veoma zdravim, kvalitetnim I ukusnim proizvodom, zbog organskog I tradicionalnog načina proizvodnje. Zbog svega navedenog, važno je kupovati domaće, od odmaćih proizvođača. Na taj način pospješivati domaću privredu I naše crnogorske proizvođače. Naša je preporuka da kupujete domaće, jer tako čuvamo našu proizvodnju I ekonomiju. Pretpostavka da je prerada skorupa-kajmaka i sireva stare tehnologije vezana za nomadsko stočarstvo nametnula je potrebu da se kratko osvrnemo na istorijski značaj ovog područja u razvoju mljekarstva i autohtone prerade mlijeka.
Skorup kajmak mladi – Čobanski 500gr
Osnovna proizvodnja skorupa-kajmaka u ranijim periodima bila je radi obezbjeđivanja masnoće u domaćinstvima. Za brzu potrošnju proizvodi se mladi skorup, a za duže čuvanje izrađuje se zreli skorup-kajmak. U periodu nomadskog i polunomadskog stočarstva, uz sireve, skorup-kajmak bio je proizvod koji se mogao duže čuvati kao zreli skorup-kajmak ili pretopljen u maslo. Skorup-kajmak je specifičan proizvod koji se uglavnom izrađuje na brdsko planinskim područjima autohtonom tehnologijom. Zbog svoje specifičnosti u načinu izrade, klimatskih i geografskih karakteristika zemljišta do danas nije organizovana njegova industrijska proizvodnja. Skorup-kajmak je proizvod sačuvan najvećim dijelom na brdsko-planinskim područjima Dinarskog sistema, proizveden autohtonom tehnologijom u domaćinstvima. Iz istorijskih zapisa vidi se da je na području Dinarskih planina stočarstvo, kao grana poljoprivredne proizvodnje, bilo poznato kao nomadsko stočarstvo. Koje je, uz zemljoradnju i lov, obezbjeđivalo osnovne uslove za opstanak ljudi u ovim područjima.
Autohtoni mlečni proizvodi oduvijek su bili zdrava osnova na bazi koje se razvijala industrijska prerada mlijeka, i s pravom se smatra da predstavljaju bogatstvo jedne zemlje dajući joj određeni identitet. Skorup-kajmak je specifičan proizvod koji se uglavnom izrađuje na brdsko planinskim područjima autohtonom tehnologijom. Zbog svoje specifičnosti u načinu izrade, klimatskih i geografskih karakteristika zemljišta do danas nije organizovana njegova industrijska proizvodnja.
Recenzije
Još nema komentara.