Stari sir kravlji – Planinski 500gr

3.99

Опис

Stari sir kravlji – Planinski 500gr

Punomasni stari sir, tipičan proizvod sa sjevera Crne Gore, aroma koja stiže sa netaknutih planinskih pašnjaka. Idealan ukus koji vjekovima oduševljava i najzahtjevnije ljubitelje sireva. Jedinstvena receptura tipična za bjelopoljsko-pljevaljski kraj, stari kravlji sir, zalogaj koji se ne zaboravlja. Stari kravlji sir, sa jedinstvenim ukusom,  koji potiče iz  brdskih netaknutih područja Crne Gore. Od stada napasanih u srcu prirode, pruža jedinstven užitak, i služi kao vrstan izvor proteina i masti. Odlikuje se izezetnim kvalitetom u pogledu ukusa i zdravlja.

Tradicija pravljenja sira najstarija je kada je u pitanju proizvodnja hrane na ovim prostorima. Kvalitet i iskustvo, prenošeni generacijama, učinili su sir najomiljenijim crnogorskim jelom – nezaobilaznim dijelom svakog obroka. Geografski položaj Crne Gore kojim dominiraju visije bogate pašnjacima išlo je na ruku razvoju stočarstva, a samim tim i mljekarstva kada je u pitanju proizvodnja hrane. Danas ćete u skoro svakom kutku Crne Gore naići na specifičan način proizvodnje koji se ne razlikuje mnogo od onog sa početka prošlog vijeka. Sir je svež ili zreo proizvod dobiven ceđenjem zgrušanog mleka, pavlake, obranog ili delimično obranog mleka. Ingredijenti sira jesu: mleko, mikroorganizmi, odn. čiste kulture, kuhinjska so i sirilo (sirilo se izostavlja u sirevima koji se proizvode pomoću kiseline).

Stari sir kravlji – Planinski 500gr

Morate jednostavno probati i doživeti naše mlečne proizvode da biste saznali zašto je potrebno da u ishranu uvrstite:. Mladi/stari kajmak, mladi sir slani i neslani, stare sireve različitih vrsta, (ovčiji i mešanac), dimljeni kačkavalj, mladi i stari koziji sir, koziji sir sa sremusem, papriku u pavlaci i klasične mliječne proizvode (jogurt, kisjelo mlijeko, pavlaka, mlijeko, koziji kefir, koziji jogurt, kozije kisjelo…). Sir sadrži u koncentrisanom obliku mnoge sastojke mlijeka. Veliki deo proteina, mineralnih materija, masti (već prema tipu sira) i vitamina rastvorljivih u masti. Sadržaj sastojaka rastvorljivih u vodi zavisi od količine surutke u siru. Proteini sira sastoje se uglavnom od kazijega, koji se u toku zrenja, većim ili manjim dijelom, razlaže do prostijih jedinjenja. Zbog toga što sadrži esencijalne aminokiseline, smatra se visokovrednim proteinom.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Stari sir kravlji – Planinski 500gr“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *