Tetovac pasulj – Čučavac 500gr

4.90

Опис

Tetovac pasulj – Čučavac 500gr

Pasulj je biljka koja se uzgaja širom sveta zbog jestivog suvog semena (poznatog samo kao “pasulj”) ili nezrelih plodova (mahuna). Pasulj je vrlo hranljivо i ukusno jelo vrlo jednostavno za pripremu bez obzira na sortu i način pripreme. Širom svijeta mogu se pronaći mnoga regionalna variva od pasulja poznata kao što je čorba od pasulja. Obilno varivo od pasulja, u Crnoj Gori poznato i kao čorbast pasulj, vojnički pasulj, jedno je od najrasprostranjenijih u restoranima širom Crne Gore i obično se jede u svim godišnjim dobima. Zdrav način gajenja pasulja na našim prostorima, u organskim uslovima, daje naše domćem pasulju posebnu vrijednost po pitanju ukusa i zdravlja, budući da je pasulj u svijetu poznat kao izuzetno zdrava namirnica koja u sebo sadrži preko 80% potebnih nutritijenata važnih za ljudski organizam.

Pasulj je veoma značajan za nas, jer je on čist izvor proteina. On u našem organizmu obnavlja gvožđe i mangan, pa nam samim tim daje dodatnu energiju, kao i veliku zaštitu našem tijelu. Kalijum u pasulju, pomaže mu u povećanju vitamina kao što je vitamin E i C. On se ne koristi samo u domaćim kuhinjama, već je prisutan u kuhinjama cijelog svijeta. Tetovac – Kada kažemo stare sorte pasulja, prvo ćemo reći tetovac i gradištanac. Tetovac se najčešće sije od tih starijih sorti. Njegova biljka je niskog rasta, srednje bujnosti.

Tetovac pasulj – Čučavac 500gr

Karakteristika tetovca je zrno bubrežastog oblika i nježno bijele boje, po sredini malo spljošteno. Tetovac je dosta otporna sorta pasulja i uopšte nije zahtijevan za uzgoj. Uživaćemo u ukusu ove vrste pasulja kao i u njegovim redovnim prinosima. Pasulj Tetovac je izrazito krupnog zrna. Zauzima posebno mesto u pripremi prazničnih jela. Najpoznatije jelo sačinjeno od ove mahunarke je Prebranac, krupna iskuvana zrna zapečena sa paprikom i lukom. Ovaj pasulj je žbunaste sorte, zbog čega se naziva I čučavac, koji stvara uspravno grmlje, visoko 20 – 60 cm.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Tetovac pasulj – Čučavac 500gr“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *