Pekmez od šljiva – Domaći 800gr

6.90

Нема на залихама

Опис

Pekmez od šljiva – Domaći 800gr

Pekmez je trdicionalna voćna poslastica od šljiva koja spada u zimnicu i slična je džemu. Gušći jer se više ukuvava, što bitno utiče na trajnost. I kod nas, u Crnoj Gori, on predstavlja jednu od najomiljenijih poslastica i zadataka za domaćice kad krenu jesenja spremanja. Spravlja se od domaćih, sltakih i zrelih šljiva sa naših voćnjaka, što mu daje posebnu odliku po pitanju ukusa i kvaliteta. Jedini pravi pekmez od šljiva je onaj što se beskonačno dugo peče u rerni smederevca. Bez trunke šećera, samo domaća madžarka ili požegača, stare, slatke sorte. A kako ja smederevac nemam… … sad se setih nečeg… pre jedno godinu dana listam onaj dodatak u novinama, ono gde je sve na akcijama i džabe pa te biju ako ne kupiš, i tako mi pogled pade na smederevac pa mi se ote glasno: što je leeeeep!

Ma da je Džordž tad stao ispred šporeta kunem vam se da bih ga samo odgurnula da mi pogled ne zaklanja! Svejedno, izvinjavam se zbog digresije, ja to tako stalno. Ali smederevac i dalje nemam, biće valjda jednog dana, mesto ga čeka, a pekmez zato pravim ovako:

Potrebno je: šljive, što zrelije, slatke, šerpa, tegle i ostala skalamerija

Pekmez od šljiva – Domaći 800gr

Šljive oprati i izvaditi koštice. Pocepati ih na pola pa ubaciti u šerpu za kuvanje džema, pekmeza, marmelade, ajvara i slavskih sarmi. Ja ih malo, ali stvarno malo izgnječim onom pasirkom za pire krompir kako bi pustile malo soka. Šerpu stavim na vatru (čitaj na onu pećku za pečenje paprika) pa krenem s mešanjem. Vatra ne sme da bude prejaka. Sam taj početak kuvanja je najvažniji, šljive treba da puste sok da bi imale u čemu da se skuvaju pa je potrebno stalno mešanje. Kada pekmez počne lagano da vri, šljive će same po sebi da puste sok pa će jedno vreme i plivati u tečnosti tako da nećete morati da mešate non-stop.
Dužina kuvanja ovog pekmeza zavisi od količine šljiva, njihove zrelosti a i od veličine šerpe.

Kod mene to obično traje oko dva-dva ipo sata. Kad na dnu šerpe počne da ostaje jasan trag varjače, kad pekmez koji padne preko tog traga ozbiljno zacvrči, onda znam da je gotov! Za svaki slučaj izvadim na tacnicu kašiku pekmeza i ostavim da se ohladi. Mora da bude gust a količina mu se bukvalno prepolovi u odnosu na količinu na početku kuvanja.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Pekmez od šljiva – Domaći 800gr“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *